Συνταγή για παραδοσιακά ξεροτήγανα Χάλκης


ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ ΧΑΛΚΗΣ

πηγή φωτογραφίας: http://www.dimoschalkis.gr

Συστατικά:
 
           1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
           χυμός από 2 πορτοκάλια
           1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
           ½ κουταλάκι αλάτι
           ελάχιστο μοσχοκάρφι τριμμένο
           ελάχιστη μαστίχα τριμμένη
           ½ κιλό σουσάμι
           ¼ κιλό μέλι
           λίγη κανέλα
           ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 

Εκτέλεση: 

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρφι και το ζυμώνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και όσο νερό σηκώσει. 

Φτιάχνουμε μια μέτρια ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 2 περίπου εκατοστών. Πλέκουμε σε κοτσίδες δύο-δύο τις λωρίδες και ενώνουμε τις άκρες τους σχηματίζοντας κουλούρες.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα ξεροτήγανα. Μόλις ροδίσουν από τη μία μεριά, τα γυρίζουμε και τηγανίζουμε και από την άλλη. 

Καβουρντίζουμε το σουσάμι για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας το συνέχεια. 

Κατόπιν το χτυπάμε σε ένα γουδί, ανακατεύουμε με λίγη κανέλα και πασπαλίζουμε τα ξεροτήγανα, προσθέτοντας και λίγο μέλι. 

Πηγή κειμένου: www.halki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου