Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου


Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου


Πηγή φωτογραφίας: http://el.wikipedia.org/wiki/Αρχείο:Patmos_monastery.jpg
Στην Πάτμο, την «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», το νησί στο οποίο ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε την Αποκάλυψη, δεν θα μπορούσε παρά να βρει την έκφρασή του ένας καλλιτεχνικός θεσμός μουσικής εμπνευσμένης από τη χριστιανική πίστη. Το επιτυχημένο φεστιβάλ ξεκίνησε το 2001 και από τότε, έχει φιλοξενήσει σπουδαίους καλλιτέχνες της κλασσικής και της παραδοσιακής μουσικής, με χιλιάδες επισκέπτες να γίνονται δέκτες της θρησκευτικής κατάνυξης που προκαλεί η ακρόαση τους στον υπαίθριο χώρο του ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης.

Τα δύο πρώτα χρόνια, η διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και το Δήμο Πάτμου, με τη συνεργασία της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Από το 2003, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου ανέλαβε τη διοργάνωσή του με καλλιτεχνικό διευθυντή τον αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά. 

Βασική αρχή του Φεστιβάλ που τηρείται από την αρχή της διοργάνωσης του μέχρι σήμερα, είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμά του να είναι η παρουσίαση έργων εμπνευσμένων από το χριστιανισμό, που να καλύπτουν παράλληλα ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής φιλολογίας. Πρόκειται σαφώς για ένα διεθνές φεστιβάλ, αφού στα πλαίσια του έχουν συμμετάσχει εκτός από Έλληνες καλλιτέχνες, συγκροτήματα από τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ που φέρει την ονομασία «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής» διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο, δίπλα στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, χωρητικότητας 700 ατόμων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται πάντα στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου